Vedvarende energi og overskud?

Vedvarende energi og overskud?

Vi kender nok allesammen til at have hængt lidt over morgenbordet, og følt brug for tændstikker til at holde øjnene åbne efter en liiidt sen aften og nat. Det er normalt, når man har misset én enkelt god nats søvn.

Når vi har lave adrenalin niveauer, så er vi kommet lidt længere ud end bare én enkelt nats manglende søvn og energi – en forstyrret binyrerytme kan have en stor indflydelse på mange af kroppens funktioner.

Dette indlæg er til jer natugler som bare ikke kan komme i seng før kl. 23 og som vågner op trætte og har svært ved at komme i gang med dagen. Måske nogle af jer har hørt om udtrykket ”binyretræthed” eller haft det tæt inde på egen krop. Man kan blive helt desperat for at finde en løsning, men der er løsninger derude heldigvis, og jeg har selv måtte finde vejen og løse det puslespil det kan være.

Uden et minimum af søvn, som for mange af os vil svare til omkring 8 timers søvn, så kan binyrerne ikke komme sig ordentlig efter den forrige dags stress og kroppen vil have svært ved at reparere sig selv.

I dette indlæg vil jeg også gå lidt mere teknisk i dybden med funktionen af binyrerne, men hvis du bare gerne vil have løsningen og få rettet op på det, så er ”Kom i stødet” onlineforløbet for dig

Tilmeld dig “Kom i stødet” onlineforløbet her – over 7 sessioner får du din krop tilbage i topform:
https://ezme.io/c/WQ/krch
https://centerofhealing.easyme.dk/kom-i-stoedet

Hvilken rolle spiller binyrerne?

Binyrerne er en del af dit endokrine system (dvs. kirtler og celler i kroppen der producerer hormoner). De er på størrelse med en lille valnød og sidder ovenover nyrerne.

De er formet som en trekant og er ca. samme størrelse og farve som en lykkekage. Hver kirtel består af centrum kaldet medulla og en ydre del kaldet cortex. Sammen skaber disse kirtler adskillige hormoner som er nødvendige for funktionen af næsten alt i kroppen.

Hvilken rolle spiller den inderste del af binyrerne (medulla)?

Den inderste del af binyrerne kaldet medulla er ansvarlig for produktionen af katekolaminer som er en fællesbetegnelse for adrenalin type lignende hormoner såsom epinephrin og noradrenalin. De er ansvarlige for vores kamp/flugt reaktion. Har du nogensinde oplevet en pludselig følelse af angst eller panik, når noget uventet er sket? Hvor hele kroppen kribler og du har lyst til enten at flygte eller kæmpe. Det skyldes udløsning af adrenalin fra vores binyrer.

Hvilken rolle spillerne den ydre del af binyrerne? (cortex)

Cortex som er den yderste del af binyrerne producerer en håndfuld hormoner som er essentielle for din krops evne til at balancere væske og elektrolytter i kroppen (salte). Cortex kan deles op i tre lag og hvert lag har en specifik funktion:

  • Zona Glomerulosa producerer hormonet aldosterone såvel som små mængder af progesterone (et sexhormon).
  • Zona Fasciculata producerer primært kortisol.
  • Zona Reticularis opbevarer kolesterol så der kan laves steroidhormoner og sexhormoner såsom østrogen og testosteron i små mængder

Forstå binyrerne og deres vigtighed for sundhed

De menneskelige binyrer laver ikke steroidhormoner på det samme konstante niveau igennem dagen. Når binyrerne fungerer ordentligt, så kører de en cyklus, hvor det højeste niveau bliver sendt ud i blodet om morgenen, og det laveste niveau i løbet af natten.

Denne 24 timer rytme, som vi også ville kalde døgnrytmen er altafgørende for vores sundhed. Sollys er essentiel for at døgnrytmen fungerer korrekt udover binyrerne.

Lad os se på hvad der kan ske, når en normal rytme for binyrerne forstyrres…

Produktion af energi

Hvis rytmen og funktionen af binyrerne forringes, så ændres også cellernes evne til at producere energi til hverdagens aktiviteter. Hvis du har svært ved at komme op om morgenen og ofte lider under manglende energi eller lav energi hele dagen, samt har svært ved at regulere dit blodsukker, så kan en forstyrret binyrerytme og lav adrenalin produktion være en årsag.

At vedligeholde et stabilt blodsukker afhænger af hvilke fødevarer man indtager, ens livsstil, funktionen af binyrerne og insulin.

Muskel og led funktion

Når vores adrenalinproduktion er nedsat, så har vævet og cellerne sværere ved at reparere sig selv og vævet bryder mere ned, som kan resultere i smerter i leddene og musklerne.

Knoglesundhed

Sundheden af binyrerne er afgørende for knogleopbygning. Hvis kortisol (stresshormon) niveauerne er øget både aften og morgen, så har vores knogler sværere ved at opbygge sig selv og vi er i øget risiko for udvikling af knogleskørhed (osteoporosis). Kronisk stres er en af de største fjender for knoglerne.

Immunforsvar

Forskellige hvide blodceller cirkulerer ind og ud af milten og knoglemarven. Immunforsvaret følger trafiklyset der bliver dirigeret af kortisolproduktionen. Hvis denne cyklus er forstyrret, specielt om natten, så bliver immunforsvaret negativt påvirket.

Kort og langvarig stres er kendt for at kunne påvirke vores immunforsvar og reaktionen specielt i lungerne, halsen, urinvejene og tarmene. Jo færre hvide blodceller der er, jo mindre modstandsdygtige er vi overfor infektion og vil have tendens til allergiske reaktioner.

Kvalitet af søvnen

Gode mængder af REM søvn og uforstyrret søvn bliver mindsket, hvis vi har høje kortisolniveauer om natten. Hvis vi kronisk er i mangel af REM søvn, så kan det påvirke ens mentale sundhed og vitalitet, som kan medvirke til depression.

Huden

Den menneskelige hud regenereres hovedsageligt om natten. Jo højere kortisolniveauer, jo mindre bliver huden regenereret. Derfor er en normal kortisolrytme essentiel for en sund hud.

Skjoldbruskkirtlen

Kortisolniveauer i cellerne kontrollere produktionen af skjoldbruskkirtel hormoner. Ofte er symptomer på lavt stofskifte såsom træthed og lav kropstemperatur pga. dysfunktionelle binyrer.  Skjoldbruskkirtlen og binyrerne er på hold sammen kan man sige, og funktionen af dem begge to afhænger af den anden.

Glutenintolerans

En stor del af befolkningen – mellem 10-20 producent anslås at have udfordringer med glutenintolerans, som findes i hvede, rug, byg og derved brød, pasta og kage baseret på det.

Tarmene bliver inflammeret ca. 30 minutter efter indtag af gluten ved intolerans overfor gluten, hvilket kan lede til at binyrerne bliver stressede og øger kortisolniveauerne.

Kronisk udmattelse

Der er ofte udfordringer med for lidt adrenalin og kortisol produceret af binyrerne – rytmen af binyrerne kører for langsomt. Der foregår ofte i en trekant imellem hypotalamus, hypofysen og binyrerne.

Udfordringer med blodsukkeret

Hvis man kronisk har for lavt blodsukker, så kan det påvirke den normale funktion af binyrerne, som tvinger dem til at overstimulere kortisolproduktionen. Gentagen udsættelse for høje niveauer af kortisol påvirker insulinaktiviteten og kan lede til insulinresistens og derved diabetes.

Allergier/autoimmune sygdomme

For mere end halvtreds år siden opdagede dr. W. Jefferies at patienter som havde allergier og autoimmune sygdomme oplevede et positivt skifte i deres udfordringer, når de fik kortisol af andre årsager. Hvis binyrerne i samarbejde med hypothalamus og hypofysen forstyrres, så kan det gøre autoimmune sygdomme værre.

Depression

En overaktiv hypotalamus, hypofyse og binyre kan medvirke til depression. Hvis kortisolniveauerne målt i spyttet ved midnat er øget, så har man med stor sandsynlighed udfordringer med depression.

Blodtryk:

Det systoliske (det højeste tal) virker til at være forbundet med binyrerne produktion af kortisol og aldosteron.

Det diastoliske (det laveste tal) virker til at være relateret til adrenalinproduktionen.

Test tegnene på dit adrenalin og energiniveau i denne hurtige quiz her:

Vil du have én løsning på lav adrenalin?

Køb binyretræthed lyd healing, som på én time hjælper dine binyre tilbage til den oprindelige rytme: https://ezme.io/c/WQ/eV1U
https://centerofhealing.easyme.dk/aura-balance-lyd-healing

Tilmeld dig “Kom i stødet” onlineforløbet her – over 7 sessioner får du din krop tilbage i topform:
https://ezme.io/c/WQ/krch
https://centerofhealing.easyme.dk/kom-i-stoedet

Tilmeld gerne nyhedsmail, hvor du får mere støtte og hjælp 🙂 Del gerne dit resultat!

Tilmeld dig nyhedsmail lige her: https://zimonaugust.dk/

Følg mig på Facebook: https://www.facebook.com/healingacademysuperstars/

Vi bruger cookies. Er det cool med dig?

small_c_popup.png

Zimon August

Gratis e-bog til fantastisk Feng Shui - tilmeld nyhedsmail